Terug naar Togo pagina

Interview met Isaac, lokale gids in Togo.

1. Wat is jouw lievelingsplek in Togo en waarom?

Eigenlijk heb ik niet echt één lievelingsplek in Togo. Van het noorden tot het zuiden, Togo heeft heel veel te bieden aan reizigers. De Tamberma-vallei met zijn unieke architectuur, gekend als tata, blijft wel een highlight in Togo en mag je niet missen tijdens je reis door het land.

2. Wat is er typisch Togolees? Iets dat we nog niet weten over Togo?

Togo biedt een waaier aan lekker eten. De lokale specialiteiten proeven is dan ook een echte must. In Togo zijn er ook heel kleurrijke festivals die, onterecht, niet gekend zijn. Yam festival in Bassar en Gati, Evala in Kara en Epe Ekpe festival in Glidji zijn slechts enkele voorbeelden.

3. Kan je ons wat meer vertellen over Pineapple Lodge en het dorp Davedi?

Pineapple Lodge is een kleine guesthouse met 2 kamers én ligt in mijn dorp. Het werd gecreëerd om een duurzaam alternatief te hebben voor toerisme in Togo. Daardoor kunnen bezoekers enkele dagen in Davedi verblijven en het dagelijkse Togolese leven beleven. Het doel van de lodge is ook om werk te creëren in ons dorp. Het Davedi-dorp werd opgericht in 1720 en heeft enorm veel potentieel voor ecotoerisme. Jammer genoeg zijn niet alle dorpsbewoners zich bewust van de mogelijkheden.

‍— Isaac in mysterieus Togo
“Wanneer toerisme op een verantwoorde manier gebeurt, helpt dat bij het verminderen van de armoede, vooral in de dorpen op het platteland.”

4. Wat vind je van verantwoord toerisme? Is het belangrijk voor Togo?

Verantwoord toerisme bedreigt de socio-culturele waarden van de gemeenschap niet en zorgt voor wederzijds respect en waardering van onze tradities.

Het is heel belangrijk voor Togo, omdat duurzaamheid de lokale bevolking helpt. Wanneer toerisme op een verantwoorde manier gebeurt, helpt dat bij het verminderen van de armoede, vooral in de dorpen op het platteland.

5. Waarom moeten we Togo (en Ghana en Benin) bezoeken met jou als gids?

Er zijn verschillende gidsen in Togo met veel potentieel, maar bij mij komen reizigers dichter bij het dagelijkse leven van de communities en kunnen ze er ook echt aan deelnemen. De reizigers worden ontvangen zoals familie.