Terug naar Senegal pagina

Interview met Moctar, lokale gids in Senegal.

1. Wat betekent ‘verantwoord toerisme’ voor jou en hoe zet je het om naar de praktijk? Wat is het belang ervan voor Senegal?

Mijn idee van verantwoord toerisme bestaat uit reizigers authentieke ervaringen laten beleven en hen de nodige informatie geven zodat ze het actuele Senegal echt zien en begrijpen. Verantwoord toerisme is een manier om kennis te maken met de lokale bevolking en zich te verrijken, zowel voor reizigers als voor ons.

Ik probeer ervoor te zorgen dat onze reizigers deelnemen aan de economische en sociale ontwikkeling. Dit alles met respect voor de waarden en de cultuur van Senegal.

Verantwoord toerisme bestaat ook uit het organiseren en uitkiezen van uitstappen en activiteiten die massatoerisme vermijden en de natuurlijke omgeving niet beschadigen. We proberen alles ook met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te doen.

Ik hou van engagement en richt me 100% naar de toekomst. Aan toerisme doen, ja, maar dan toerisme dat nuttig is voor iedereen. Verantwoord toerisme is geen doel op zich, maar een hefboom voor verdere ontwikkeling van ons land.

2. Wat is jouw favoriete geheime plek in Senegal en waarom?

Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven, omdat ik unieke herinneringen heb van elke regio in Senegal. Maar Oost-Senegal heeft wel een speciale plek in mijn hart. Het is een plaats van contrasten, van natuur en cultuur. De vindingrijkheid en het aanpassingsvermogen van de inwoners verrassen mij keer op keer. De diversiteit van de culturele tradities, die er vandaag de dag nog steeds zijn, verwondert mij nog steeds. En de goed bewaarde natuur weet mij ook altijd te bekoren.

Ik hou van kamperen in het gebied van de etnische groep Bédiks. Zij bezetten de zone van Bandafassi, in het uiterste westen van Senegal, tot de grens met Mali en dicht bij de grens met Guinée Conakry.

3. Je bent eigenlijk een artiest, een fotograaf, die een eigen reisagentschap begonnen is. Hoe combineer je dat allemaal? Is er een link tussen je passies?

Soms denk ik dat mijn passie voor reizen ervoor gezorgd heeft dat ik een fotograaf ben geworden. Het is moeilijk om reizen en fotografie als losstaande dingen te zien. Mijn doel is om alle schoonheid die ik zie te verspreiden via mijn fotografie en mijn reisagentschap.

‍— Moctar in levendig Senegal
“Authentieke accommodaties, lokale transportmiddelen en unieke ervaringen vormen de rode draad doorheen onze uitstappen.”

4. Waarom ben je begonnen met jouw eigen reisagentschap? Waarom moeten reizigers Senegal bezoeken met jou?

Na verschillende jaren werkzaam te zijn in toerisme vond ik dat het tijd werd om mijn eigen visie over toerisme uit te werken en mijn eigen reisorganisatie op te starten. Onze activiteiten zijn uniek omdat we de mensen het échte Senegal laten ontdekken en dit op een zeer toegankelijke manier.

Authentieke accommodaties, lokale transportmiddelen en unieke ervaringen vormen de rode draad doorheen onze uitstappen. Zo word je ondergedompeld in het lokale leven en sta je dichter bij het echte Senegal, zijn inwoners en cultuur. Ver weg van alle clichés...

5. Hoe zie jij jouw toekomst? Heb je een droom die je graag wil waarmaken?

Mijn persoonlijk doel is om mijn eigen boerderij te hebben in Senegal, om er aan biologische landbouw te doen en er dieren te houden. Reizigers ontvangen en met hen mijn liefde voor Senegal delen is iets wat ik wil blijven doen.