Terug naar Malawi pagina

Interview met Khama, lokale gids in Malawi.

1. Hoe werkt ‘verantwoord toerisme’ binnen jouw bedrijf?

We zorgen ervoor dat gemeenschappen betrokken worden in onze reizen en er voordelen uit kunnen halen. We werken zoveel mogelijk samen met lokale middelen en dit op een duurzame manier. Wat we zeker willen meegeven aan de reizigers is om de lokale cultuur te respecteren. We onderhouden en moedigen ook de natuurlijke, economische, sociale en culturele diversiteit aan.

2. Wat is jouw favoriete plek in Malawi?

Ik heb er eigenlijk twee. Ik neem reizigers graag mee naar mijn thuisstad om mijn familie te ontmoeten. Het is een weerspiegeling van het echte Afrikaanse leven. Lake Malawi is ook een van mijn favoriete plekken. Je kan er bijvoorbeeld de cichlid vis vinden, een soort vis die je nergens anders in de wereld kan vinden. Aan de oevers van het meer valt ook altijd iets te beleven.

3. Waarom moeten we Malawi bezoeken met jou en niet met een andere organisatie?

Het aantal reisorganisaties stijgt snel in Malawi. De meeste van die organisaties leggen wel hoge standaarden, maar vragen veel voor hun diensten en laten je bovendien Malawi slechts beleven vanop een afstand.

Dat is nu net hoe wij anders zijn. We brengen de reizigers dicht bij het Afrikaanse volk en hun leven. We zorgen ervoor dat de reizigers Malawi echt ontdekken, op hun eigen manier en in hun comfort zone. Wij bieden ook een variatie aan trips aan, voor eender welk budget.

— Khama aan Lake Malawi

4. Wat is er typisch aan Malawi?

De mensen. Malawi is een van de weinige plekken in Afrika waar je echt de lokale inwoners kan ontmoeten of een landbouwdorp kan bezoeken op een authentieke manier zonder verwachtingen. In Malawi vind je de vriendelijkste mensen. Malawi staat niet voor niets bekend als het ‘Warme Hart van Afrika’ en Afrika voor beginners.

“We zorgen ervoor dat communities betrokken worden en er voordelen uit kunnen halen.”

5. Wat weten we nog niet over Malawi?

Het landschap in Malawi is divers en de leefgebieden gevarieerd. Het diepste punt van het land ligt slechts 35 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt is Mount Mulanje die op 3.000 meter boven zeeniveau ligt. Tussen die twee hoogteverschillen, zijn er glooiende heuvels, plateaus, koele mistige bergen en erg gevarieerde landschappen. 

Elk van die leefgebieden wordt beschermd binnen Malawi’s negen nationale parken en wildreservaten – van olifanten tot orchideeën. Malawi is een mooi, vriendelijk en uitnodigend land met interessante parken en een van de vriendelijkste bevolkingen in Afrika. Voor degenen die de Afrikaanse cultuur in al zijn complexiteit en schoonheid willen ontdekken, kan ik enkel Malawi aanraden.

6. Wat betekent ‘verantwoord reizen’ voor jou?

‘Verantwoord reizen’ is voor mij bewust kiezen voor een toerisme waar de lokale bevolking baat bij heeft. Dat betekent ook dat zij mee kunnen beslissen in welk beleid er gevoerd wordt op vlak van toerisme en dat de inkomsten uit toerisme terecht komen bij de lokale community.

Het betekent ook medewerkers aanwerven en tewerkstellen op een eerlijke en transparante manier en samenwerken met lokale gidsen die hun omgeving het beste kennen. Ik probeer hen ook constant aan te moedigen om hun kwaliteit te verbeteren zodat hun inkomsten vergroten.

Ook respect hebben voor de natuurlijk en er zo weinig mogelijk impact op hebben is voor mij ‘verantwoord reizen’.

7. Hoe heb je besloten om gids te worden in Malawi?

Na een moeilijke weg behaalde ik mijn diploma in toerisme. Na 8 maanden aan het werk te zijn besefte ik het potentieel van toerisme op mogelijke werkgelegenheid voor de lokale bevolking. En dat allemaal in de sector waar ik zo gepassioneerd door ben. Ik besloot dus al snel om mijn eigen organisatie op te zetten en reizigers het beste van Malawi te laten zien, op een verantwoorde manier uiteraard.