Terug naar Benin pagina

Interview met Laurence, lokale gids in Benin.

1. Wat is je lievelingsplek in Benin?

Er zijn verschillende plekken waar ik van hou. Benin is een rijk land op vlak van cultuur en natuur. Reizen naar Benin zijn superdivers! Het is dus moeilijk om een lievelingsplek te kiezen aangezien elke plaats, van het noorden tot het zuiden, bijzonder is. Een van mijn lievelingsplekken in het zuiden is wel Avlo, een klein ecodorpje. Het is een paradijselijke plaats door het mooie landschap, gecombineerd met de melodie van de oceaan en de zachtheid van de Monorivier. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan alles. In het noorden heb je het Nationaal Park van Pendjari, waar een prachtige mix van fauna en flora vredig samenleven. De natuur gaat er gewoon zijn volle gang.

2. Waarom is verantwoord toerisme zo belangrijk in Benin?

Benin is een land vol tradities en cultuur. Tradities zijn hier belangrijk en worden erg gerespecteerd, wat bijdraagt tot een authentiek karakter. Het is dus belangrijk om die tradities te beschermen, ook omdat ze waardevol zijn voor de toekomstige generaties. Op die manier daagt verantwoord toerisme het traditioneel toerisme in Benin en daarbuiten uit. Iedereen wordt betrokken en de inkomsten gaan rechtstreeks naar de gemeenschap en zorgt voor de ontwikkeling ervan.

3. Kan je ons wat meer vertellen over de voodoocultuur in Benin?

Als je voodoo hoort, denken veel mensen die de cultuur niet kennen aan het voodoopopje. Dat is een foute perceptie. Het popje behoort tot hekserij die slechts enkele gebruiken van onze religie overnemen en die voor slechte doeleinden gebruiken.

Voodoo is een religie, de officiële religie in Benin. Het is een religie met een oppergod zoals alle andere religies. Onder die oppergod heb je de grote goddelijkheden, de conceptuele goddelijkheden en de geheime genootschappen. Die goddelijkheden zijn gespecialiseerd in natuurlijke en sociale fenomenen die mensen niet kunnen verklaren. De grote goddelijkheden staan onder de oppergod, de conceptuele goddelijkheden onder de grote en als laatste heb je de geheime genootschappen. Enkel mensen die ingewijd zijn weten wat er gebeurt in die genootschappen.

Voodoo is iets complex en daarom ook niet voor iedereen. Om een beeld te krijgen van wat voodoo precies is, moet je het meemaken. Ook het voodoofestival meepikken is zeker de moeite waard. Dat vindt elk jaar plaats op 10 januari in Ouidah (het historisch centrum). Bijna alle goden worden op het festival vertegenwoordigd. Heel wat toeristen van over de hele wereld komen reizen naar Benin om het evenement mee te maken.

‍— Laurence aan de Monorivier
“Een voorbeeld en bron voor inspiratie zijn voor andere jonge meisjes is mijn wens.”

4. Volgens mij is het zeldzaam om een vrouwelijke gids te zien in Benin of zelfs heel Afrika. Hoe zie jij jouw leven als gids in Benin? Zijn er uitdagingen voor jou? Ben je een voorbeeld voor andere jonge meisjes in Afrika?

Bedankt voor het compliment. Vrouwelijke gidsen zijn hier inderdaad zeldzaam, vooral door de vooroordelen daarbij. De meeste vrouwelijke gidsen die je hier tegenkomt, zijn museumgidsen en geen gidsen zoals mij. Ik was vroeger zelf ook een museumgids voor ik begon als begeleidende gids. Ik heb het geluk gehad dat er een organisatie was die openstond voor mij en mijn opleiding tot gids.

Ik leef mijn leven als gids in Benin eigenlijk zoals elke andere gids. Ik heb het enorme geluk gehad dat er een agentschap was dat zijn deuren opende voor mij en mij toeliet de cursus te volgen voor begeleidend gids. De organisatie waar ik nu bij werk, helpt bij de ontwikkeling van onze landbouwgebieden in heel het land. Ik heb ook geluk gehad met collega’s die altijd hun kennis en tips met mij deelden. Vooral mijn mentor moet ik bedanken, omdat hij altijd klaarstond voor mij, ook nu nog.

Eigenlijk wordt iedereen geconfronteerd met uitdagingen in eender welk beroep. Het moet ook wel gezegd worden dat het in sommige sectoren, zoals toerisme, nog moeilijker is voor vrouwen. Het gebeurt dat mensen (toeristen en locals) je testen en sommigen proberen je zelfs te intimideren, gewoon omdat je een vrouw bent. Maar omdat je gepassioneerd bent door wat je doet en ambitie hebt om verder te groeien, besef je pas welke uitdagingen er waren nadat je ze hebt meegemaakt. Het is waar dat veel reizigers in eerste instantie niet verwachten om mij te zien als hun gids, maar ze zijn achteraf altijd heel blij met hun reis door Benin met mij als gids.

Een voorbeeld en bron voor inspiratie zijn voor andere jonge meisjes is mijn wens. Daarom blijf ik mij inzetten en blijf ik zoeken naar nieuwe opleidingen zodat ik mijn doelen kan vervullen in de toekomst.

5. Hoe zie jij jouw toekomst? Heb je nog een droom die je graag wil vervullen? (reizen, een eigen reisagentschap beginnen, studeren…)

Ik zie mijn toekomst op internationaal vlak, over de hele wereld. Een van de dromen die ik nog wil vervullen, is veel reizen, bijleren en nieuwe dingen ontdekken. Maar dat is allemaal voor wanneer ik mijn eigen zaken volledig op orde heb kunnen stellen.