Terug naar blog overzicht

Reizen postcorona: terug naar de romantiek van het reizen?

Dat het momenteel volop crisis is in de toeristische sector, is duidelijk. Verschillende actoren schreeuwen om een heruitvinding van de reisindustrie. Komt er een pre- en postcorona tijdperk? Hoe zal reizen na corona eruit zien? Durven mensen nog het vliegtuig op? Is het anno 2020 nog wel verantwoord om een vliegtuig op te springen voor een citytrip naar Barcelona of een weekje op safari te gaan in de Serengeti? Komt er een revival van binnenlands toerisme? 

Hoe dan ook, elke crisis biedt nieuwe opportuniteiten. Corona is de opportuniteit om gedragsverandering in de toeristische sector teweeg te brengen. Tijd om terug te gaan naar de essentie van het reizen. Nieuwe culturen ontdekken, ongerepte stukjes natuur bewandelen, uitwisseling van ideeën en opvattingen met de lokale bevolking, nieuwe muziek ontdekken, culinair genot, … Reizen werkt verrijkend, niet alleen voor de reiziger maar ook voor de gastlanden. 

En dan heb ik het over Reizen met een grote R. Reizen waarbij je niet louter op zoek gaat naar de top-5 bezienswaardigheden volgens de eerste beste reisgids. Maar reizen waarbij je de tijd neemt om een land écht te leren kennen. Een ware onderdompeling in de bestemming. Beleef minder, maar beleef het intenser

Minder en bewuster vliegen kan een mooie stap zijn in de goede richting. Een rechtstreekse vlucht nemen, vermijden van binnenlandse vluchten tijdens een verre reis en het vliegtuig inruilen voor de wagen of trein voor reizen binnen Europa. Het zijn kleine zaken die een verschil kunnen maken en bovendien, ‘onderweg zijn’, dat is pas écht reizen. 

Eenmaal ter plaatse kan je ook het verschil maken en je volledig ontpoppen van ‘toerist’ tot’ ontdekkingsreiziger’. Sta bijvoorbeeld eens stil bij de accommodaties die je kiest. Homestays, ecolodges, community campings, … Door te kiezen voor een lokaal uitgebate accommodatie gaat je geld rechtstreeks naar de lokale bevolking, een win-win. Laat grotere ketens, vaak in Westerse handen, voor wat ze zijn. 

Door lokaal te logeren kom je bovendien heel ongedwongen in contact met de lokale communities. Het zijn kleine dingen die je reis onvergetelijk maken en bovendien de lokale bevolking écht helpen. Zoals Timothy, Bantoes lokale gids in Oeganda, het zo mooi verwoordde: ‘Wanneer je kiest voor lokaal en verantwoord reizen, doe je als gast de moeite om kennis te maken met de lokale gewoonten en gebruiken en niet andersom, zoals nog te veel gebeurt in Oeganda.‘

Wist je trouwens dat lokaal en verantwoord reizen in het DNA van Bantoe zit? Al bij het prille begin werden de 10 geboden van Bantoe gelanceerd. 10 gouden tips om de reis van je leven te beleven:

  1. Reizen draait in de eerste plaats nog altijd rond genieten. Ga naar minder plaatsen en beleef alles intenser.
  2. Weet je niet goed waar te eten? Proef van de lokale keuken, je zal versteld staan van de lokale kookkunsten.
  3. Vraag toestemming wanneer je een foto maakt van iemand. In onze ogen is een gesprek met de locals meer waard dan een foto. 
  4. Probeer je aan te passen aan de lokale cultuur en een paar woordjes in de taal te leren. Zo toon je dat je meer bent dan een gewone toerist.
  5. Bantoe gaat volop voor duurzaam en daar hoor jij ook bij. Die lokaal gemaakte tas ziet er leuk uit, maar kan ook heel wat plastiek zakjes vervangen.
  6. Souvenirs kopen? Je kan de community een duwtje in de rug geven door lokaal gemaakte stuks te kopen.
  7. Probeer zoveel mogelijk lokaal transport te gebruiken en binnenlandse vluchten te vermijden. 
  8. Pik eens een lokaal festival of event mee. Niet te missen als je echt ondergedompeld wilt worden in de cultuur!
  9. Een echte authentieke ervaring? Overnacht in kleinschalige logies uitgebaat door de lokale bevolking, laat de grote ketens voor wat ze zijn.
  10. Oh, je reis is zoveel mooier in het echt dan achter je scherm.


Kortom, dringend tijd om terug te keren naar de romantiek van het reizen!

Stay safe,
Stefanie