Terug naar blog overzicht

5 tips hoe je écht lokaal kan reizen

Daar ben je dan … in Senegal … je zit in zo'n wit busje, ramen dicht, airco aan. Stiekem de camera in de hand. Je aanschouwt alles van op afstand. Maar eigenlijk wil je liefst van al in zo'n oude roestbak van een taxi zitten en een praatje slaan met de taximan. Je wilt dolgraag even stoppen bij het lokale marktje en proeven van die sappige mango's. De kinderen zwaaien naar jou en je zwaait wel terug maar liefst wil je gewoon uitstappen en hen leren kennen. Je wil er middenin de mensen zitten en transformeren tot een echte local. Geef toe, wie wil er nu toeschouwer zijn als je even goed mee kan spelen? Hierbij 5 tips hoe je lokaal kan reizen in Afrika.

1. Slaap eens bij de lokale bevolking

Wist je dat het perfect mogelijk is om een nachtje bij de lokale bevolking door te brengen? Er zijn verschillende initiatieven van homestays. Zo proef je de oprechte Afrikaanse gastvrijheid: help een paar uurtjes mee op het platteland, speel een wedstrijdje voetbal, leer de lokale keuken kennen én mee klaarmaken.
Opgelet, het comfort zit 'm hier in de onvergetelijke ervaring, niet inde luxe van jouw verblijf. Maar waarom geen leuke afwisseling van homestays en comfortabele guesthouses?

2. Leer een aantal woorden in de lokale taal

Salaam Alekum - Malekum Salaam! Nengendef - Ma nifi. Leer de lokale begroeting kennen. Een kleine moeite maar een wereld van verschil. De locals zullen aangenaam verrast zijn en je onmiddellijk als ‘één-van-hen’ aanschouwen. Je toont respect en interesse in hun taal en cultuur. Het is bovendien het perfecte aanknopingspunt om een gesprek te beginnen.

3. Ondersteun de lokale economie

Door lokaal te reizen steun je onbewust ook de lokale economie. Slaap je in een lokaal uitgebate guesthouse of kies je voor een homestay dan gaat je geld onmiddellijk naar de lokale bevolking.
Probeer souvenirs rechtstreeks uit de hand van de artiest te kopen. Geef toe, het is leuker om het gezicht achter je souvenir te kennen. Lokaal reizen is een win-win situatie, zowel voor jezelf als voor de lokale bevolking.

4. Reis met een lokale gids

Een rondreis in Afrika kan soms uitdagend zijn. De infrastructuur is niet zoals bij ons, de culturele gewoontes zijn verschillend en dan is er nog de taalbarrière. Laat je daarom op sleeptouw nemen door een lokale gids. Die maakt je niet alleen wegwijs tijdens je rondreis maar brengt je veel dichter bij alles. De lokale gids is de geknipte persoon om je meer te vertellen over de lokale geschiedenis, je te introduceren tot de lokale gebruiken, je te laten proeven van de lokale keuken, ... En dat allemaal op een veilige en verantwoorde manier!

5. Neem het openbaar transport

Wist je dat je in Afrika de beste gesprekken ontstaan op het openbaar vervoer? Taxi-chauffeurs zijn vaak gevatter dan sommige politici en ook je buur in de bus zal vast en zeker benieuwd zijn naar jouw verhaal. Een lokale ‘taxi-brousse’ of een ‘clando busje’ nemen is een ervaring op zich en maakt deel uit van de cultuur.