Terug naar Oeganda pagina

Interview met Timothy, lokale gids in Oeganda.

1.    Wat is jouw favoriete plek in Oeganda?

Mijn favoriete spot ligt helemaal afgelegen in het noorden van Oeganda, bij de grens van Soedan: Kidepo National Park. Wanneer ik in dit park ben, word ik steeds getrakteerd op het zien van leeuwen. Ik ben gek op de dieren. Maar ook het park op zich is heel bijzonder met prachtige uitzichten en heuvels op de achtergrond. De weg ernaar toe, doorheen de prachtige Karamoja regio, is een avontuur op zich. Nog ver weg van het massatoerisme en met een enorm gastvrije lokale bevolking is dit de plek die je zeker moet ontdekken tijdens je rondreis in Oeganda! 

2.    Waarom is lokaal en verantwoord toerisme zo belangrijk voor jouw land?

Dat is heel duidelijk: lokaal en ecologisch toerisme zorgt eerst en vooral voor een lagere voetafdruk en minder plasticverbruik. Wanneer je kiest voor lokaal en verantwoord reizen, doe je als gast de moeite om kennis te maken met de lokale gewoonten en gebruiken en niet andersom, zoals nog te veel gebeurt in Oeganda. 

Ten tweede is het belangrijk om kennis te maken met de bevolking van Oeganda. Hoe mooi en divers onze natuur ook is, wie niet geproefd heeft van het lokale leven, heeft een belangrijk deel van Oeganda gemist. 

Tot slot is er ook het economische voordeel. Lokaal toerisme zorgt voor een inkomen aan lokale families waardoor er budget vrij komt voor onderwijs. En laat onderwijs nu net dé sleutel zijn tot betere kansen in de toekomst.  

— Timothy in Oeganda
“Kidepo National Park is mijn favoriete plek, ik word er telkens getrakteerd op het zien van leeuwen.”

3. Waarom moeten reizigers met JOU Oeganda verkennen?

Ik zal zeker niet pretenderen dat ik de beste gids ben van Oeganda maar waar ik zeer sterk in ben is lokale kennis. Elke plaats waar ik kom in mijn land maak ik kennis met de lokale mensen en probeer ik connecties te leggen. Zo leer ik telkens bij en zullen reizigers met mij nét iets meer ontdekken dan met een grotere organisatie. 

Bovendien ben ik een grote dieren- en vogelliefhebber. Mijn uitgebreide kennis deel ik dan ook graag met mijn klanten. 

Tot slot ben ik budgetvriendelijk. Al te vaak is toerisme gefocust op luxe en veel geld spenderen. Door creatief te zijn probeer ik mijn land toegankelijker te maken voor budgetgevoelige klanten zonder op ‘experience’ in te boeten. 

4.    Wat maakt Oeganda zo verschillend van andere Afrikaanse landen?

Wat echt uniek is in Oeganda is de oprechte gastvrijheid, in welke hoek van het land je je ook bevindt. Wanneer je als reiziger ergens verloren bent, zal er altijd wel iemand je helpen zonder iets in ruil te vragen.

Zelfs als Oegandezen zijn we allemaal heel verschillende mensen met verschillende afkomsten maar overal waar je komt,wordt je als familie onthaald en voel je je meteen thuis. 

5.    Wat is het typische lokale eten in Oeganda?

Ons nummer 1 gerecht is uiteraard “matoke”. Matoke zijn geplette groene bakbananen die traag gegaard worden in bananenbladeren tot ze geel zijn. In Oeganda zijn we er gek op en het liefst eten we het elke dag, 's morgens en 's avonds. Naast matoke eten we graag rijst, bonen en vlees.

Ons favoriete streetfood is vast en zeker de “rolex” die je op elke hoek van de straat zal tegenkomen. Rolex is een soort opgerolde pannenkoek met een roerei in. Ook reizigers zijn gek op deze snack.